Lietuva duris atveria socialinį pokytį kuriantiems verslams

posted in: Aktuali informacija | 0

2017 m. kovo 29 d. Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupės pirmininkė Loreta Rubežienė ir valdybos narys Algimantas Čepys dalyvavo Socialinio verslo forume, kurio tema „Socialinė partnerystė – santykis tarp bendruomenės, NVO, socialinio verslo ir savivaldos“. Renginio tikslas – aptarti, kaip įvairios iniciatyvos, verslai, valstybinės institucijos gali bendradarbiauti, kurdamos alternatyvias viešąsias ir socialines paslaugas.

Lietuva duris atveria socialinį pokytį kuriantiems verslams

Socialinėms problemos Lietuvoje spręsti randasi naujos pažangios iniciatyvos, kylančios iš poreikio iš tiesų inicijuoti reikšmingus pokyčius mūsų visuomenėje. Alytiškių suburta iniciatyva „Tėviškės namai“ jau nuo 2010 metų padeda spręsti Alytaus regiono onkologinių pacientų ir jų artimųjų socialines, psichologines problemas. Nacionalinio socialinės integracijos instituto programa „Socialinis taksi“ teikia pavėžėjimo paslaugas judėjimo negalią turintiems asmenims. Širvintiečių iniciatyva „Paštininkė“ sprendžia vaikų užimtumo savo vietovėje problemą.

Šios ir dar daugiau Lietuvoje atsirandančių iniciatyvų – tai pažangūs socialiniai verslai, kurių sėkmei Lietuvoje užtikrinti dar „reikia nuversti kalnus“ – suformuoti palankius įstatymus ir sudaryti tinkamas sąlygas veikti. Dėl šios priežasties, kovo 29 dieną, LR Žemės Ūkio ministerijoje jau ketvirtąjį kartą susibūrė valdžios atstovai, praktikai ir akademikai.

Nepatogi tiesa yra tai, jog Lietuva vis dar yra 2 šalis Europos Sąjungoje pagal investicijas į socialinę sritį, tačiau kas 5 šalies gyventojas gyvena žemiau skurdo ribos, o pagal šį rodiklį Europoje esame 4 iš galo – mus ,,lenkia” tik Latvija, Rumunija ir Bulgarija. Dėl šios priežasties privalome ieškoti efektyvių ir tvarių sprendimų socialinėms problemos spręsti.

„Tiek Europos Sąjungoje, tiek Lietuvoje pastaruoju metu dėmesys socialiniam verslui auga, prabylama apie neišnaudotas jo galimybes. Nepaisant to, didžiajai visuomenės daliai vis dar kyla klausimų, kam apskritai tas socialinis verslas reikalingas ir kokia jo nauda?“, – pabrėžia LR Ūkio Ministras Mindaugas Sinkevičius.

Socialiniai verslai – tai organizacijos, kurios atranda kūrybiškus, verslius sprendimus opiausioms visuomenės problemoms spręsti. Tokio pobūdžio verslai ne tik generuoja pelną, tačiau jį skiria sprendžiant skurdo, išsilavinimo galimybių stygiaus, nedarbo, sveikatos ir kitas visuomenės problemas.

„Tam, kad taptume pažangia valstybe, turime ieškoti alternatyvų ir pasitelkiant inovacijas, įgalinti privačias iniciatyvas, pažangius verslus, ieškoti tvarių sprendimų socialiniu ir finansiniu požiūriu”, – pabrėžia viena iš renginio organizatorių Monika Juknienė, SOCIFACTION ir NVO Avilio programos vadovė. Anot M. Juknienės, visa tai leidžia ne tik taupyti valstybės biudžeto lėšas, tačiau ir atliepia į realius, socialinę atskirtį patiriančių grupių poreikius. „O svarbiausia, kad visa tai yra daroma pozityviai ir kūrybiškai”, – sakė ji.

„Forumo metu bus aptariami gerieji pavydžiai ir nesėkmės, nusakančios į kokias problemas ir iššūkius turime sutelkti dėmesį tam, kad maksimaliai pagerintume šios srities klestėjimą Lietuvoje“, – teigė Andželika Rusteikienė, Geri Norai LT partnerė, SOCIFACTION programos ekspertė.

Forume pranešėjai pristatė socialinio verslo situaciją Lietuvoje, galimybes tokio tipo verslams bendradarbiauti su savivaldybėmis, valdžios institucijomis. Darbo grupėse siekta aptarti idėjas, kaip socialinis verslas galėtų prisidėti sprendžiant skurdo mažinimo, kultūros paveldo, švietimo problemas, kaip socialiniai verslininkai gali padėti teikti viešąsias paslaugas, efektyviau naudojant valstybės biudžeto lėšas.

„Džiaugiuosi, jog per šį laikotarpį Forumas įgavo statusą ir reikšmę renginio organizatoriai ir partneriai yra net trys Lietuvos ministerijos. Tai tik įrodo, kad socialinis verslas yra horizontalus įrankis, kuris gali būti pritaikytas įvairioms visuomenės problemoms spręsti“ – teigia Artūras Vasiliauskas, Britų tarybos Lietuvoje direktorius

Socialinio verslo forumą jau ketvirtą kartą organizuoja LR Ūkio ministerija, Britų Taryba, Nacionalinio socialinės integracijos institutas (programa „NVO Avilys“) ir Geri Norai LT. Šiais metais prie renginio prisideda LR Žemės Ūkio ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, programos „Leader“ ir žemdirbių metodikos centras, Lietuvos Savivaldybių asociacija, socialinio verslo akseleravimo programa SOCIFATION, Rise Vilnius bei Lietuvos kaimo tinklas.

 

Parengta pagal forumo rengėjų informaciją

Nuotraukos šaltinis: www.socialinisverslas.lt